Το Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου και Κρητικού Πολιτισμού 2022 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων πραγματοποιήθηκε 01 – 10 Ιουλίου 2022 στο ΜΑΙΧ Χανιά φιλοξενώντας την καλοκαιρινή κατασκήνωση νέων του Goethe-Institut Athen υπό ειδικό τίτλο 3,2,1 ACTION! ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ!
Οι μαθητές συμμετέχοντες στην κατασκήνωση , έζησαν ένα 10ημερο πρόγραμμα γεμάτο εμπειρίες ,γνώρισαν το ντοκιμαντέρ αλλά και τον πολιτισμό της Κρήτης. Μπήκαν στον ρόλο του κινηματογραφιστή, μαθαίνοντας τα μυστικά της κάμερας και του μοντάζ, γνωρίζουν την διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.
Παράλληλα ,συμμετείχαν σε θεματικά εργαστήρια, μοιράστηκαν ιδέες, αφήνοντας την φαντασία και την δημιουργικότητα τους να ταξιδέψουν. Γνώρισαν και συνεργάστηκαν δημιουργικά με περίπου 30 νέους και νέες απ΄ όλη την χώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξερευνήσαμε το περιβάλλον, συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, τον εναλλακτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, την Κρητική διατροφή, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τη κοινωνική ζωή στη Κρήτη, και δημιουργήσαμε οπτικοακουστικά προϊόντα και 4 ταινίες μικρού μήκους σχετικά με τις θεματικές αυτές.
Φυσικά γνωρίσαμε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις θεματικές του προγράμματος καταγράφοντας τις εμπειρίες τους.
Τέλος οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν ομαδικά σε θεματικά projects, προσεγγίζοντας κοινωνικά ζητήματα μέσα από διαδραστικά και διαθεματικά εργαστήρια ,μαθαίνοντας παράλληλα τη γερμανική γλώσσα και απολαμβάνοντας μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία.
Η εμπειρία ξεκίνησε με την υποδοχή των συμμετεχόντων, την εγκατάσταση τους στους ξενώνες και την γνωριμία τους με τους χώρους του ΜΑΙΧ. Πρώτη μέριμνα η γνωριμία των μελών της ομάδας. Ξεκινήσαμε με μουσικοθεατρικά παιγνίδια γνωριμίας…
Το καθημερινό πρόγραμμα του θερινού σχολείου ήταν σχεδιασμένο με 3ωρα βιωματικά εργαστήρια από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα παρακολούθησε εργαστηριακά μαθήματα με θέματα:
Κινηματογραφικός Γραμματισμός, Γνωριμία με το Ντοκιμαντέρ, Μαθαίνω τα μέσα κινηματογράφησης, Δημιουργώντας το Ντοκιμαντέρ μου, Προφορική Ιστορία, ΦωτοΙστορίες, Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή, Μουσική και Κινηματογράφος, Πολιτισμός και Παράδοση της Κρήτης, Κρητική Διατροφή, Προσεγγίσεις Γερμανικής Γλώσσας.
Το καθημερινό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου είχε απογευματινές δράσεις επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας αλλά και διασκέδασης. Στόχος μια πλούσια βιωμένη εμπειρία που θα αποτυπωνόταν τόσο με γνώσεις όσο και ψυχαγωγία. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα παρακολούθησε τις δράσεις :
Ζώντας την εμπειρία του Θερινού Σινεμά, Γνωρίζοντας το πρόγραμμα Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ταξιδεύοντας στον κόσμο των Αστεριών – Αστροπαρατήρηση, Συνάντηση με έναν Ηθοποιό, Με την Μουσική του Σώματος…
Στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν σχεδιαστεί επισκέψεις στα Χανιά ώστε η ομάδα να γνωρίσει την πόλη και ιδιαίτερα στοιχεία της καθώς και μέρη που σχετιζόταν με την θεματική των ντοκιμαντέρ που δημιουργούσε. Παράλληλα σχεδιάστηκαν και σχετικέ δράσεις. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο …
Ήταν μια ημερήσια εκδρομή και κατά δήλωση όλων μοναδική εμπειρία καθώς οι συμμετέχοντες γνώρισαν την χλωρίδα της Μεσογείου όπως έχει αναπτυχθεί στους χώρους του Βοτανικού Πάρκου και των Κήπων Κρήτης. Παράλληλα αποτέλεσε και θέμα ενός από τα Ντοκιμαντέρ του θερινού σχολείου.
Ένας από τους στόχους του θερινού σχολείου είναι και η γνωριμία με τα Χανιά. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην παλιά πόλη των Χανίων με την συνοδεία συνεργάτιδας ξεναγού προσφέροντας μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας που αποτυπώνει το Ενετικό λιμάνι των Χανίων.
Επίσης, Γνώρισαν Το Μεγάλο Αρσενάλι και το ΚΑΜ. Το Μεγάλο Αρσενάλι το οποίο φιλοξενεί το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου αποτελεί εμβληματικό κτήριο, με σημαντική ιστορία, στην καρδιά του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων. Μας υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων.
Η Κρητική Διατροφή ήταν μία από τις ενότητες που διαπραγματεύτηκε θεματικά το θερινό σχολείο και που αποτέλεσε θέμα ενός εκ των ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησαν ένα βιωματικό εργαστήρι Κρητικής Διατροφής δημιουργώντας κάποια φαγητά τα οποία αργότερα γεύτηκαν.
Η Κρητική Διατροφή ήταν μία από τις ενότητες που διαπραγματεύτηκε θεματικά το θερινό σχολείο και που αποτέλεσε θέμα ενός εκ των ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησαν ένα βιωματικό εργαστήρι Δημιουργίας Ψωμιού το οποίο αργότερα γεύτηκαν.
Αποκορυφωμα του Θερινού Σχολείου Κινηματογράφου/Cinema Summer Camp του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτέλεσε η τελετή λήξης. Παρουσία εκπροσώπων από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατανιά, του Goethe Institut Αθήνας και του Goethe Zentrum Χανίων, της διοίκησης του ΜΑΙΧ, γονέων αλλά και πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε το θερινό σχολείο με την παρουσίαση 4 ντοκιμαντέρ που δημιουργησαν οι ομάδες εργασίας. Μουσική και χορός εκλεισαν την βραδιά.
Υποδειγματική ήταν η συνεργασία των εκπαιδευτών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και των συνεργατών – εκπαιδευτών του Goethe-Institut Athen ώστε να υπάρχει η διαρκής προσέγγιση και στην Γερμανική Γλώσσα τόσο των θεματικών έρευνας όσο και των οπτικοακουστικών εργαστηρίων.
Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε 4 ομάδες δουλέψαν για το Ντοκιμαντέρ τους. Αποφάσισαν το θέμα και σχεδίασαν σεναριακά το Ντοκιμαντέρ τους. Έκαναν έρευνα για την θεματική τους. Έκαναν συνεντεύξεις με ειδικούς για τα θέματα τους
Απομαγνητοφώνησαν και επεξεργάστηκαν το υλικό τους. Διδάχτηκαν το Μοντάζ και Μόνταραν τα Ντοκιμαντέρ τους. Δούλεψαν την μετάφραση και τον υποτιτλισμό των ταινιών τους στα Γερμανικά.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου
Cinema Summer Camp 2022 χωρισμένα σε 4 ομάδες εργασίες δημιούργησαν τα ντοκιμαντέρ:
Η φωτογραφία αποτέλεσε τρόπο έκφρασης για τα παιδιά που συμμετείχαν στο θερινό σχολείο. Οι Φωτογραφικές ιστορίες από την καθημερινότητα τους ήταν ένας από τους σταθερούς τρόπους έκφρασης.
Μεγάλο μέρος του προγράμματος αφιερώθηκε στο παιγνίδι με τις κάμερες, τα κινητά , την δημιουργία…
Μια ματιά πίσω απο τις κάμερες!
Μερικές αναφορές στον τύπο :
news.chaniafilmfestival.com, flix.gr, rethnea.gr, www.goethe.de, flashnews.gr, kriti360.gr, www.cretalive.gr, www.zarpanews.gr
Συντονιστές Ομάδων Εργασίας / Koordination der Arbeitsgruppen : Φωτεινή Δημοπούλου / Fotini Dimopoulou, Ευφροσύνη Εμμανουηλίδου / Efrosini Emmanouilidou, Σοφία Κάσσαρη / Sofia Kassari, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη / Valentina Papadimitraki, Γιάννης Παπαδεράκης / Giannis Papadarakis, Ιρίνα Μπόικο / Irina Boiko
Φωτογραφίες / Fotografie: Άννα Γιουρμετάκη / Anna Gioumertaki
Κινηματογράφηση / Dreh: Κώστας Κοσμαδάκης / Kostas Kosmadakis , Μανώλης Λεβεντέλης / Manolis Levedelis
Μοντάζ / Montage : Κλεοπάτρα Βεργεράκη / Kleopatra Vergeraki, Κώστας Κοσμαδάκης / Kostas Kosmadakis
Εισηγήσεις – Επιμορφώσεις / Angebot der Workshops:
Χαρά Ανδρεάδου / Chara Andreadou, Γιάννης Αποστολάκης / Giannis Apostolakis, Σμαράγδη Γαλημητάκη / Smaragdi Gialimitaki, Σταύρος Γρόσδος / Stavros Grosdos, Φωτεινή Δημοπούλου / Fotini Dimopoulou, Φρόσω Εμμανουηλίδου / Froso Emmanouilidou, Σοφία Κάσσαρη / Sofia Kassari , Άγγελος Κοβότσος / Aggelos Kovotsos, Κώστας Κοσμαδάκης / Kostas Kosmadakis, Κατερίνα Λακιωτάκη / Katerina Lakiotaki, Κώστας Μαρινάκης / Costas Marinakis, Ελευθερία Μπλαζάκη / Eleftheria Blazaki, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη / Valentina Papadimitraki, Γιώργος Σαλτάρης / Giorgos Saltaris, Χρήστος Σωτηρόπουλος / Christos Sotiropoulos, Ματθαίος Φραντζεσκάκης / Matthaios Frantzeskakis Τεχνική Υποστήριξη / technische Unterstützung: Κώστας Μαρινάκης / Costas Marinakis Συντονισμός και Υποστήριξη Συμμετεχόντων / Koordination und Unterstützung der Teilnehmenden : Ελευθερία Αθανασοπούλου / Eleftheria Athanasopoulou Γραμματειακή Υποστήριξη / administrative Unterstützung : Σοφία Νεμπαυλάκη / Sofia Nempavlaki, Λίτσα Σκούλικα / Litsa Skoulika Σχεδιασμός – Συντονισμός / Planung und Koordination : Ματθαίος Φραντζεσκάκης / Matthaios Frantzeskakis Παραγωγή / Produktion: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Cultural Organization of Crete, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival Συντονισμός – Σχεδιασμός Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης / Koordination und Planung des Sommercamps : Iliana Kikidou, Martina Karapanou Συντονισμός Κατασκήνωσης και Γερμανικών Δράσεων / Koordination des Sommercamps und deutschsprachige Projektarbeit: Efstathios Tsirogiannis Επιμορφώσεις Γερμανικών Δράσεων / Angebot der Workshops deutschsprachiger Projektarbeit: Elpida Xanthopoulos, Irini-Hella Papastefanou Συντονισμός και Υποστήριξη Συμμετεχόντων / Koordination und Unterstützung der Teilnehmenden : Ioanna Stylianeli , Greta Winterberg Κατερίνα Καραπατάκη / Katerina Karapataki, Γιάννης Κατσικανδαράκης / Giannis Katsikandarakis Μαρία-Δικαία Ζιάκι /Ziaki Dikaia-MariaΟμάδα GOETHE-INSTITUT Αθήνα / Team des Goethe-Instituts Athen
Ομάδα ΜΑΙΧ / Team des MAIChΟι Μικροί μας Κινηματογραφιστές που έδρασαν…
Βαρβάρα Κατρή / Katri Varvara,
Ρωξάνη Κινγκ / King Roxani
Εφραιμία Χρυσοβαλάντου Δεβεράκη / Deveraki Efraimia Chysovalantou
Μαριάνθη Χρονάκη / Chronaki Marianthi
Βασιλική Λαζαρίνη / Lazarini Vasiliki
Μαρία Ειρήνη Φιλίππου / Filippou Eirini-Maria
Χάρης Παντσίου / Pantsiou Charis
Κωνσταντίνα Μαρία Τσίκου / Tsikou Maria-Konstantina
Φίλιππα Μαρτζούκου / Martzoukou Filippa
Σοφία Ιωάννα Χριστοδούλου / Christopoulou Sofia Ioanna
Κυριακή Μαλασίδη / Malasidi Kyriaki
Μαρίνα Γιακουμόγλου / Giakoumoglou Marina
Μαρίνα Κατέβα / Kateva Marina
Κατερίνα Κουρμούλη / Kourmouli Katerina
Ηλέκτρα Ηλιάκη / Iliaki Ilektra,
Γεώργιος Σαμαράς / Samaras Georgios
Ευάγγελος Δημητρακόπουλος / Dimitrakopoulos Evangelos
Μάριος Ευαγγελίου / Evangeliou Marios
ΘεόφιλοςΝικόλαος Τσιρώνης / Tsironis Nikolaos Theofilos
Γεώργιος Φίλιος / Filios Georgios
Θεόδωρος Ξηρομερίτης / Xiromeritis Theodoros
Κίμων Κασιμάτης / Kasimatis Kimon
Δημήτριος Κοροβέσης / Korovesis Dimitrios
Ελευθέριος Καρνασόπουλος / Karnasopoulos Eleftherios
Μάρκος Καλογεράκης / Kalogerakis Markos