Κινηματογραφικά παιχνίδια

Εμψυχωτής: Σταύρος Γρόσδος

Τίτλος Εργαστηρίου :  Κινηματογραφικά παιχνίδια (Με αφορμή μια ταινία)

 

Εμψυχωτής: Σταύρος Γρόσδος

Ημέρα Εργαστηρίου:  Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ώρα: 10.00 – 14.00  και 17:00 – 21:00

Προσέλευση : 09:30 – 10:00

Διάρκεια: 8 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς, Καλλιτέχνες, φοιτητές/τριες, εμψυχωτές/τριες εργαστηρίων και όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και τις τέχνες

Αριθμός Συμμετεχόντων : Έως εικοσιπέντε (25) άτομα

Κόστος    50  ευρώ

Περιγραφή Εργαστηρίου:

 Το εργαστήρι εκτυλίσσονται στον μαγευτικό κόσμο του κινηματογράφου, συμμετέχοντας σε διαδραστικά κινηματογραφικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τους κινηματογραφικούς κώδικες.

Υποψιασμένος ή ανυποψίαστος θεατής; Με ποιους τρόπους ο δημιουργός της ταινίας γεννάει στον θεατή εντυπώσεις και συναισθήματα, φέρνει μνήμες και εμπειρίες; Ποια κινηματογραφικά τεχνάσματα (κώδικες) χρησιμοποιεί; Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής, των ανατροπών, των πλάνων, της θέσης της κάμερας; Πώς λειτουργούν οι ψυχολογικοί μηχανισμοί θέασης της ταινίας, η εικασία, ο πολύ-αισθητηριασμός  και η ενσυναίσθηση; Γιατί, βλέποντας μια ταινία, ζούμε τα γεγονότα, ωσάν να είμαστε εκεί μέσα στην οθόνη; Θέλει ο σκηνοθέτης να συμφωνήσουμε με την ιδεολογία του;

Βλέπουμε αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών, εκφράζουμε εντυπώσεις, απόψεις, εμπειρίες, ανασύρουμε μνημονικές αποσκευές, αναγνωρίζουμε τους μηχανισμούς θέασης μιας ταινίας, προσεγγίζουμε τους κινηματογραφικούς κώδικες (τη μουσική, τις ανατροπές, τους ήρωες, την πλοκή κ.ά.), τα εργαλεία και τα τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποιεί ο δημιουργός μιας κινηματογραφικής ταινίας για να εισβάλλουμε στην οθόνη και να ταυτιστούμε με τους πρωταγωνιστές και τα δρώμενα. Στη συνέχεια, σε μια διαδικασία προσωπικής ανταπόκρισης, δημιουργούμε αφηγήσεις.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από τους κινηματογραφικούς κώδικες, ούτε δεξιότητες δημιουργικής γραφής. Αρκεί η αγάπη για το σινεμά και μία παιγνιώδης διάθεση. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αναπτυχθούν οι παρακάτω  3 δράσεις :

Δράση 1: Από τον ανυποψίαστο στον υποψιασμένο θεατή

Δράση 2: Κινηματογραφικά παιχνίδια-Προσεγγίζοντας μία κινηματογραφική ταινία

Δράση 3: Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή

  

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και για όσους επιθυμούν και πιστοποιήσεις από τον οργανισμό ACTA του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πως δηλώνω συμμετοχή;

Δηλώστε συμμετοχή με την αγορά του εισιτηρίου πατώντας εδώ

Δηλώστε συμμετοχή!

Βιογραφικό Εμψυχωτή

Ο Σταύρος Γρόσδος είναι διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας. Εργάσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Δίδαξε, ως εξωτερικός συνεργάτης, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΤΟΥ Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον τομέα των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Βιβλία του: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή. Μαθήματα κινηματογραφικού γραμματισμού (2018).

 

Μία εκπαιδευτική δράση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

TOP